MEDYA
Medya ile saðlýklý ve sürdürülebilir bir iliþki kurmanýn püf noktasý size ait bilgileri hem gazetecilerin hem de halkýn anlayabileceði bir dille aktarmaktýr.
Medyada yer almak toplum önündeki farkýndalýðýnýzý arttýrýrken, misyonunuzu daha iyi kavramanýza ve yaptýðýnýz iþlerde daha büyük kitlelerin size destek olmasýna katkýda bulunur. Medya sizin için büyük önem taþýyan mesajlarýnýzý direkt olarak kitlelere aktarmak için kullanýlabilecek en etkili araçtýr.
Olumlu ya da olumsuz, hikayeniz haber deðeri taþýyorsa medya bunu bir þekilde toplumun gözü önüne serecektir. Bu durumda, eðer iyi bir basýn sözcünüz yoksa hakkýnýzda yer alan haberler sizi veya sizin bakýþ açýnýzý tam olarak yansýtmadan yer alabilir. Unutmayýn ki, iþiniz veya projeleriniz hakkýnda en doðru ve en güvenilir bilgi yine size aittir. Hakkýnýzdaki bilgileri gazetecilere birinci aðýzdan anlatmak her zaman yararýnýza olacaktýr. Hikayenizi anlatma fýrsatýný hiçbir zaman kaçýrmayýn.
BAÐLANTI KURMAK
Mesajýnýzý karþý tarafa iletmek için medyanýn gücünü kullanýn. Hizmet verdiðiniz kitleleri önemsediðinize ve kurulmuþ olan güven ortamýnýn korunacaðýna dair açýklamalarda bulunun.
Kriz olmayan zamanlarda medya ile iyi bir iliþki kurmaya çalýþýn. Bu sayede potansiyel kriz ortamýnda mesajlarýnýzý hedef kitlelerinize ulaþtýrmanýz çok daha kolay olacaktýr. Medya ile iliþki kurarken aþaðýdaki tavsiyelere göre hareket edebilirsiniz:
- Kendi bölgenizde bulunan ve sektörünüzle ilgili haberler hazýrlayan medya çalýþanlarý ile sýký bir iletiþim içine girin. Gerektiðinde onlara birer haber kaynaðý olun.
- Sektörünüzle ilgili geliþmeler hakkýnda makaleleri veya basýn ilanlarýný ulusal ve yerel gazetecilerle paylaþýn.
MEDYA ÝLE ÝLÝÞKÝDE DÝKKAT EDÝLMESÝ GEREKEN NOKTALAR
Son Teslim Tarihi
Gazeteciler “son teslim tarihi” kavramýna çok önem verirler. Mutlaka birlikte çalýþtýðýnýz gazetecilerin programlarýný öðrenerek, onlara uygun doðrultuda bir hareket planý hazýrlayýn. Özellikle size ulaþýlamadýðýnda mutlaka sizi arayan kiþiye ulaþýn.
Basýn Kiti
Gazetecilerin ve medya çalýþanlarýnýn hakkýnýzda kapsamlý bir araþtýrma yapmak için yeterli vakitleri olmayabilir. Ancak profesyonelliðin gerektirdiði üzere en doðru þekilde haberleri aktarmak durumundadýrlar. Bu yüzden sizin onlara kendi bilgilerinizi en doðru þekilde ulaþtýrmanýz hem onlara kolaylýk saðlar, hem de uzun vadeli olmasýný planladýðýnýz iliþkinizi kuvvetlendirir.
Kýsa Bilgiler
Gazetecilerin ve medya çalýþanlarýnýn en büyük sorununun “zaman” olduðu bilinen bir gerçektir. Sunmak istediðiniz bilgileri en kýsa ve en hýzlý þekilde hazýrlamanýz size her zaman artý puan kazandýracaktýr.
Telefon Görüþmeleri
Görüþmelerinizin büyük bir bölümü telefon üzerinden olacaðý için dikkatli ve anlaþýlýr bir biçimde konuþmaya özen gösterin. Karþý tarafýn sizi dinlerken, bir yandan da not aldýðýný unutmayýn. Size sorulan sorularý ve bu sorulara verdiðiniz cevaplarý da bir kenara not etmeyi ihmal etmeyin. Bu görüþmeler sýrasýnda basýn kitinizin bir kenarda bulunmasýný saðlayýn.
KRÝZ ORTAMINDA NELER YAPILMALI?
Toplumun veya bir kuruluþun yaþamýnda görülen güç döneme “kriz” denir ve bu dönem ilgili organizasyonun tüm paydaþlarýný etkiler. Kriz ortamýnda organizasyonlar için iletiþim hayati önem taþýr. Bu iletiþimi saðlamamýz için en önemli kaynaklardan biri de medyadýr.
Takým oluþturun
Acil olarak meydana gelen krizle ilgilenecek bir ekip oluþturun. Ekibi oluþturduktan sonra bu krizi aþmanýzda size yardýmcý olabilecek organlarýn ilgili kiþileriyle irtibata geçin.
Sözcünüzü belirleyin
Toplum içinde veya ilgili olduðu sektörde söz sahibi olan, otoriter, bilgili, sözüne güvenilir ve medyaya demeç verme konusunda deneyimli bir sözcü belirleyin. Ýyi bir sözcü bulmanýz toplum tarafýndan olumlu bir biçimde algýlanmanýz için önemli bir basamaktýr.
Bilgilenin ve etkin olun
Çalýþanlarýnýzý gelen aramalarý nasýl cevaplayacaðý ve elde edilen bilgileri nasýl aktaracaðýna dair uyarýn. Organizasyon olarak hakkýnýzdaki tüm geliþmeleri, tüm ekibin de bilgisi dahilinde olmak þartýyla gazetecilerle paylaþýn.
Anahtar mesajlar
Görüþmeleriniz sýrasýnda belirtmeniz için birkaç anahtar mesaj belirleyin. Mesajýnýzla ilgili herhangi bir soru sorulmasa dahi, bir þekilde sizin için önem atfeden bu mesajlarý dile getirmeye çalýþýn. Mesajlarýnýzýn güvenilir olmasýna dikkat edin. Kriz ortamýnda söyleyeceðiniz her sözün güvenilir olmasý gerekmektedir.
Dürüst olun ve olumlu bir dil kullanýn
Olumlu ya da olumsuz içinde bulunduðunuz koþullarý topluma karþý ilk aðýz olarak siz söyleyin. Ýleride size sorulduðunda onaylayabileceðiniz bilgileri paylaþýn. Yaptýðýnýz birþeyi abartarak anlatmaktan kaçýnýn. Her zaman olumlu cümleler sarf edin. “Çabalarýmýzýn boþa çýkmamasýný bekliyoruz” yerine “Çabalarýmýzýn sonuç bulmasýný bekliyoruz.” þeklinde ifadeler kullanmanýz gerekir.
Limitlerinizi belirleyin
Medya ile ne zaman ve ne þekilde irtibata geçeceðinizi belirleyin. Acil durumlarda kesin zamanlar vererek iletiþime geçmeye çalýþýn.
MEDYAYLA ÝLETÝÞÝM ÝÇÝN ÝPUÇLARI
- Medyada yer almak için karþýmýza çýkan her fýrsat iyi bir fýrsattýr.
- Gazetecilere ve ilgili olduðunuz tüm medya çalýþanlara profesyonelce ve nezaket kurallarý çerçevesinde davranýn. Sorularýnýn büyük çoðunluðuna cevap vermeye çalýþýn. Ýþlerini nasýl yapmalarý gerektiðine dair herhangi bir yorumda bulunmayýn.
- Elinizde iyi bir hikayeniz olsun. Bu hikayeyi 3 anahtar mesaj çerçevesinde karþý tarafa anlatmaya gayret edin.
- Ýçten ve dürüst olun. Eðer sorulan bir sorunun cevabýný bilmiyorsanýz, bunu ifade edin ve daha sonra cevabý araþtýrarak iletiþim halinde olduðunuz gazeteciye bildirin.
- Mümkün olduðu kadar doðal olmaya özen gösterin. Sakin bir þekilde konuþmaya çalýþýn.
- Kýsa ve net cümleler kullanýn. Sorulan soruya cevap verdikten sonra diðer soruyu bekleyin. Sessizliði doldurmak adýna cümleler sarf etmekten kaçýnýn.
- Her söylediðinizin kaydedildiðinin farkýnda olun.
- Organizasyonunuz hakkýnda temel bilgiler verin. Basýn kitinizin içeriði bu aþamada size yardýmcý olabilir.
- Sorularý çok dikkatli dinleyin, özellikle ilk soruyu. Genellikle ilk sorular toplantýnýn genel tonu açýsýndan belirleyici olur. Eðer sorulan soruyu anlamadýysanýz, daha açýk þekilde sorulmasýný talep etmekten kaçýnmayýn.
- Kendiniz ve sizi ilgilendiren diðer organizasyonlar için olumlu yorumlar yapmaya çalýþýn. Herhangi bir kiþi ya da kurumu karalamaktan kaçýnýn.
Bunlarý Yapýn!
- Organizasyonunuzun ilgili olduðu konular hakkýnda mümkünse istatistikler veya farklý veriler talep edin.
- Görüþmelerinizi tamamlamadan önce son bir kez daha genel bir deðerlendirme yapýn, atladýðýnýz noktalarý bitirme cümlelerinize ekleyin.
- Eðer ufak da olsa bir hatanýzý yakalarsanýz, kibarca bu hatayý düzeltmeyi teklif edebilirsiniz. Bu gazeteciyle olan samimiyetinizi arttýrmaya yardýmcý olur.
Bunlarý Yapmayýn!
- Görüþme yapacaðýnýz gazeteciden size soracaðý sorularý önceden belirlemesini ve size ulaþtýrmasýný talep etmeyin.
- Röportajlarýn yayýnlanmadan önceki son hallerini istemekten kaçýnýn.
- Ufak tefek detaylarý düzeltmekten uzak durun. Gazetecilerin kendi iþlerinin üzerinde oynanmasýna tavýr aldýklarýný unutmayýn.
Kaynak:Building a Media Relationship, International Code Council (ICC)
|