time-public-relations-logo.jpg
Makaleler

Ana Mesajlar

Ana mesajlar iletiþim alanýnda oldukça önemli bir yer tutmaktadýr. Kritik araçlardan biridir. Ýþ ya da teknik alanda yetkin bir yazar olmak için bir metine bakýp oradaki ana mesajlar çabucak çýkarýlabilmeli, daha sonraki oluþturulacak olan yazýda efektif bir biçimde kullanýlabilmelidir.

Ana Mesajlar Nelerdir?

Ana mesajlar yazýnýzýn özüdür. Ana mesajlar okuyucu ile doðrudan iletiþimin saðlanma yoludur, çünkü okuyucu bu mesajlar sayesinde zaten bildiði bilgiden, sizin vermek istediðiniz bilgiye ulaþýr.

Anlatmak istediðiniz bir þey var. Bu eðitmek, tartýþmak, yüceltmek ya da karþý çýkmak için bir argüman olabilir. Her metinin içinde, okuyucunun hatýrlanmasýnýn ve tepki vermesinin istendiði bir mesaj vardýr. Buna ana mesaj denir ve yazýnýn özüdür. Bütün yazdýklarýnýzda, ana mesajlar sizin anlatmaya çalýþtýðýnýz þeyin anlamlý kalmasýný saðlar. Okuyucular sonunda daima sizin ana mesajlarýnýzla karþýlaþýr.

Ana mesajlar anlatýlmaya çalýþýlan nihai hedefi oluþturur. Yazýdaki bakýþ açýnýzý oluþturur. Ana mesajlar yazýda temellendirdiðiniz, desteklediðiniz, örneklendirdiðiniz fikirlerdir. Okuyuculara sorular sordurmak, doðrudan bu kiþileri yazýnýn içine dahil edecektir. Ana mesajlar okuyuculara “Neden?” “Nasýl?” sorularýný sordurtur. Sizin ne yazdýðýnýzý merak ettiren sorulardýr bu sorular. Merak, katýlýmýn ilk adýmýdýr.

Ýþ alanýnda ve teknik alanda yazýlarda ana mesajlar

Her bir yazý parçasýnýn bir ana mesajý vardýr. Çok mu bariz bir mesaj? Mesajýn ne olduðu anlaþýlýyor mu? Eðer yazýnýzýn bir yerinde ana mesaj geçmiyorsa, yazýnýn o kýsmý neden var?

Yazmanýn doðasý gereði, ana mesajýnýz sayfadaki okuyucuyu yönlendirmelidir. Araþtýrarak bulunmamalýdýr. Sürekli göze çarpmalýdýr. Tüm yazmak istediðinizi bir cümle ile özetleyin. Ýþte kabaca ana mesajýnýzýn baþlangýç safhasý. Aslýnda bu cümle “Okuyucularýn bilmesini istediðim biricik þey nedir?” sorusunun cevabýdýr.

Ana Mesajlarýn Oluþturulmasý

Ana Mesajlarýn Oluþturulmasý Bu baþlangýç noktasýndan kendinize karþýnýzdaki kitlenin sormasýný istediðiniz Neden ve Nasýl sorularýný sormaya baþlayýn. Her soru niyetinizin biraz daha mantýða oturmasýný saðlayacaktýr. Bunun yanýnda bu sorularýn cevaplarý adým adým sizin mesajýnýzý destekleyecek olan fikirlerin ortaya çýkmasýný saðlayacaktýr.

Ana mesajýnýzý bulmak için sürekli olarak kendinize “Neden? Nasýl?” sorularýný sormanýz gerekir. Ta ki iþin özüne ulaþýncaya kadar. Bu yazýnýn asýl amacýna ancak bu þekilde ulaþýlabilir. Bu sorularýn cevaplarýný aldýðýnýzda, kesin olarak ortaya koyabileceðiniz argümanýnýz ortaya çýkmýþ olur. Bu sayede ortaya çýkan argüman, okuyan kitlenin sizin söylediðinizi anlamasýný saðlayacaktýr.

Ana Mesajlar;

  • Vecizdir: Jargonlardan ve kýsaltmalardan kaçýnýn.

  • Düzenlidir: Devrik cümle kullanmayýn.

  • Pozitiftir: Ne yapabildiðinizden bahsedin, ne yapamadýðýnýzdan deðil.

  • Kýsadýr: Akýlda kalan bir cümleniz olsun. Okumasý 10-15 saniyeyi geçmesin.

  • Spesifik: Okuyucu kitlenizin belli bir kýsmýný ya da belli bir konu üzerine yoðunlaþýn.

    Öneri: Eðer aklýnýza “olabilir” gibi bir kelime geliyorsa, ana mesajýnýzda belli boþluklar vardýr. Sorular sormaya devam edin. Ta ki böyle kelimeler elinizden çýkmayana dek.

    Ana mesajlarý kullanmak

    Dokümanýnýzýn her bir kýsmý için kilit mesajlar üretin. Bu her bölümde olmasý gereken bir özelliktir, öyle ki bütün bunlar sizin ana mesajýnýzý oluþturur, destekler. Birleþtiðinde bu mesajlar sizin iletiþim hedefinize hizmet eder.
    http://www.lupinworks.com/roche/pages/keyMessages.php