PR Brief Nedir?
Organizasyon yapýnýz ve sektörünüz ne olursa olsun, bir halkla iliþkiler ajansý ile çalýþmanýn çok büyük faydalar saðladýðý bir gerçektir. Bu iþbirliði sizin kimliðinizi geliþtirmenin yaný sýra, doðru kitlelere ulaþmanýzý ve bu kitlelerin de sizin istekleriniz doðrultusunda hareket etmesini saðlar. Ancak doðru sonuca ulaþmak için birlikte çalýþtýðýnýz ajansýn sizin beklentilerinizi tam olarak kavradýðýndan emin olmak zorundasýnýz. Güvenilir bir sonuç elde etmek için çalýþmaya karar verdiðiniz ajansa, organizasyonunuz hakkýnda en detaylý þekilde bilgi vermek durumundasýnýz.
Bir ajansa organizasyonunuzun taleplerini ve beklentilerini ifade etmekte en iyi seçenek “brief” hazýrlamaktýr. Bu sayede organizasyonunuzun nasýl oluþtuðunu, nereye ulaþmayý hedeflediðini ve bu hedefe ilerlerken karþýlaþabileceðinizi düþündüðünüz olumlu veya olumsuz durumlarý karþý tarafa iletebilirsiniz.
Brief yazarken pek çok farklý model kullanabiliriz ancak burada ajansa ihtiyacý olan bilgiyi veren ve size en açýk þekilde iletiþim imkâný saðlayan modeli ele alacaðýz.
AMAZON’UN PR BRIEF ÞABLONU
Kapsamlý bir PR brief, mümkün olduðunca aþaðýdaki baþlýklarý içermelidir:
- Geri Plan (Background)
Sizi bu kampanyayý veya projeyi gerçekleþtirmeye iten gerekçeler nelerdir?
- Ýletiþim Hedefleri
Ýletiþim planýnýz içerisinde ulaþmak istediðiniz hedefiniz nedir?
- Hedef Kitle
Kimlere ulaþmak istiyorsunuz? Bu kiþileri demografik olarak belirleyebiliyor musunuz?
- Ýletiþim Kanallarý
Hedef kitlenize hangi kanallardan ve ne þekilde ulaþmak istediðinizi biliyor musunuz?
- Mesajlar
Hedef kitlenizin sizi nasýl algýlamasýný istiyorsunuz? Süreç sonunda onlarý inandýrmak istediðiniz deðerler nelerdir?
- Potansiyel Tehditler
Proje süreci içerisinde karþýlaþabileceðiniz muhtemel zorluklarýn yeteri kadar farkýnda mýsýnýz?
- Zaman Aralýðý
Süreçteki aktivitelerin ne zaman yapýlmasýný istiyorsunuz? Hazýrlanmak için ne kadar zamanýmýz var?
- Bütçe
Ne kadar harcamayý planlýyoruz? (Bütçe ayarlanmasý aktivitelerin seçimini direkt olarak etkileyebilir.)
- Deðerlendirme
Proje veya kampanya sonucunda baþarýnýzý hangi kriterlere göre ölçeceðiz?
1. Geri Plan (Background)
Çalýþtýðýnýz halkla iliþkiler ajansýnýn hakkýnýzda bilmesi gereken ilk þey geçmiþinizdir. Organizasyonunuzun özellikleri sizin tarafýnýzdan oldukça basit olarak algýlansa da, dýþarýdaki insanlarýn hakkýnýzda ne kadar bilgi sahibi olduðu tartýþmaya açýk bir noktadýr.
Ýletiþim faaliyetlerinizi en olumlu þekilde yönlendirebilmeniz için bu ilk adýmda ajansýnýza mümkün olduðunca fazla bilgi vermeniz gerekmektedir. Bu bilgiler içinde organizasyonunuzun nasýl ve ne zaman baþladýðý ile mevcut durumunun yer almasý þarttýr. Bunun yanýnda organizasyon olarak ne yaptýðýnýzý ve nasýl hizmet verdiðinizi de ifade etmek durumundasýnýz. Ayrýca sizinle ayný sektörde yer alan diðer organizasyonlarý da ajansýnýz bilmek isteyecektir. Özetle, PR kampanyalarýnýn en iyi þekilde çalýþmasý için organizasyonlarýn özelliklerini en iyi þekilde çalýþtýklarý ajanslara aktarmalarý gerekir.
2. Ýletiþim Hedefleri
Bir projeye veya kampanyaya baþlamadan önce kendimize iletiþim hedefleri belirlememiz, iletiþim aktivitelerindeki beklentilerimizi ve bu beklentileri ölçülebilir hale getirmemizi saðlar. Bu noktada küçük küçük gruplara ulaþmak veya az sayýda gönüllü çalýþan iþe almak gibi keskince belirlenmiþ hedeflerinizde olabilir, ya da basit olarak toplum içerisindeki mevcut profilinizi daha tepeye taþýmayý hedefleyebilirsiniz. Ýkinci ve daha basit gözüken seçeneði tercih etmiþ olsanýz bile, kendi kendinize toplum tarafýndan ne þekilde algýlanmak istediðinizi sormaya baþlarsýnýz: Birinci sýnýf bir hizmet tedarikçisi mi? Bir kampanya öncüsü mü? Önemli olan þey; tüm bu ihtimallerin en iyi þekilde analizinin yapýlýp, açýk ve düzgün ifadelerle hedeflerin ortaya konmasýdýr.
3. Hedef Kitle
Ulaþmak istediðiniz hedef kitle daha önceden belirlemiþ olduðunuz hedeflerinize dayanýr. Bu noktada kimle iletiþime geçeceðinize dair kesin bilgi sahibi de olabilirsiniz, hatta demografik olarak elinizde saðlam veriler de olabilir. Ya da bu basamak için ajansýnýza danýþabilir ve onlardan sizi doðru noktalara yönlendirmesini talep edebilirsiniz. Her iki seçenekte de etkin bilgi paylaþýmý hedef kitleye ulaþmakta önemli bir rol oynamaktadýr.
4. Ýletiþim Kanallarý
Ýletiþim kanallarýnýn doðru ve etkin olarak kullanýlmasýnda ajansýnýzýn önereceði “taze” fikirlerin sürecin üzerinde olumlu yönde etkisi olacaktýr. Bunun yaný sýra sizin de yerel medyayý kullanmak veya direkt olarak yüz yüze iletiþim kurma gibi fikirleriniz olabilir. Fikirleriniz ne olursa olsun, ajansýnýzla paylaþmanýzda fayda var. Bu paylaþýmlarla birlikte yaratýlacak bir tartýþma ortamýnda hedefe ulaþmak için kullanýlacak en doðru yola karar verilebilir.
5. Mesajlar
Organizasyon olarak yürütmekte olduðunuz kampanyaya göre farklý farklý mesajlar verebilirsiniz. Burada asýl olan nokta; mesaj ne olursa olsun, söylemek istediðimizi “uygun” bir tonla paydaþlarýnýza aktarmanýzdýr. Tonunuzu seçerken de ajansýnýzýn yardýmýna baþvurabilirsiniz.
6. Potansiyel Tehditler
Organizasyon olarak karþýlaþabileceðiniz potansiyel zorluklarýn farkýnda olabilirsiniz. (Rakiplerin durumu, personel þikâyetleri, sektörünüzle ilgili medyadan gelebilecek bir anti-propaganda vs.) Bu faktörler hakkýnda ajansýnýzý uyardýðýnýz takdirde, baþarý þansýnýzýn daha da yükselmesi mümkün olabilir.
7. Zaman Aralýðý
PR faaliyetlerinin süreci projeden projeye farklýlýk göstermektedir. Bu durumda planýnýza uygun stratejilerin belirlenmesi ve bu doðrultuda taktiklerin uygulanmasý için ajansa belirli bir zaman aralýðý bildirmek zorundasýnýz. Örnek olarak; bir anket düzenlemek birkaç hafta vaktimizi alabilir ancak bu anketin sonuçlarýný yazýlý veya görsel basýn organlarýnda kitlelere sunmak birkaç aylýk bir süreci kaplayabilir. Bu yüzden “zaman aralýðý” kavramý PR faaliyetlerinde oldukça önemli bir yer kaplar.
8. Bütçe
Organizasyonunuzun sahip olduðu bütçe izlenecek iletiþim programýný belirlemede þüphesiz en önemli unsurlarýn baþýnda geliyor. Bütçenin büyüklüðünden çok, ne þekilde kullanýldýðý önemlidir. Örneðin 500 kiþilik bir iþ adamý grubunu bir araya toplayýp onlara sunum yapmak oldukça masraflý bir seçenek. Ancak bunun yerine çok daha düþük meblaðlarla hazýrlanabilen bir tanýtým kitapçýðýyla yine ayný kiþilere ulaþabiliriz. Ajansa verilecek doðru ve detaylý bilgiler sayesinde, ajans sizin için en etkin ve gerçekçi fikirleri ortaya çýkarabilir.
9. Deðerlendirme
Ýletiþim sürecinin sonucunda yapýlacak olan deðerlendirme kesinlikle objektif ve dürüst bir þekilde yapýlmalýdýr. Böylece sizin “baþarý”nýzýn yanýnda, çalýþmýþ olduðunuz ajansýn da “baþarý”sý ölçülüyor. Bu deðerlendirmeye göre; eðer tablo olumluysa mevcut stratejilerinizin üzerine bir þeyler katýp daha da ileriye doðru gidebilirsiniz. Eðer ortada bir baþarýsýzlýk varsa, sürecin baþtan aþaðý yenilenmesi gerekmektedir. Deðerlendirmemizin en doðru þekilde sonuç vermesi için, kriterlerimizi en açýk þekilde belirlemeli ve buna uygun olarak analizler yapýlmalýdýr.
Diðer Bilgiler
Tüm bu ana baþlýklarýn yanýnda, organizasyon olarak belirtmek istediðiniz farklý özellikleriniz veya deðerleriniz olabilir. Bu detaylarýn da ajansla paylaþýlmasý daha kuvvetli bir iletiþim programý uygulamanýza yardýmcý olabilir.
KAYNAK: Amazon Public Relations, Writing a PR Brief