time-public-relations-logo.jpg
1. Tylenol Krizi
Johnson & Johnson 100 yýla yakýn bir süredir iyi yönetilen bir kuruluþ olarak faaliyetlerini sürdürmekteydi.Ancak 30 Eylül 1982’de karþýlaþtýðý bir kriz kuruluþu zor durumda býrakmýþtý.Bu tarihte firma , ilk ürünü olan Tylenol’un Chicago’da 3 kiþiyi öldüren bir cinayet silahý olarak kullanýldýðýný öðrenmiþler; daha sonra da baþka 3 kiþinin içine siyanür konulmuþ Tylenol kapsüllerini yutmalarýndan dolayý öldüklerini öðrenmiþlerdi.Bu durumda Johnson & Johnson’ýn Tylenol üreten þubesi olan McNeil Consumer Product Company kendini büyük bir halkla iliþkiler sorunu içinde bulmuþtu.

Bu krizin ortaya çýktýðý dönemde 1 milyar dolarlýk aðrý kesici ilaç pazarýnýn % 37’sini elinde bulunduruyordu.Ürün, Johnson & Johnson’ýn dünya çapýndaki satýþlarýna yaklaþýk olarak %7 oranýnda bir katkýda bulunmuþ ve hemen hemen % 20 oranýnda da kuruluþ karýna etkisi olmuþtur.

Kuruluþ paniði önlemek amacýyla mümkün olduðu kadar hýzlý bir biçimde elde ettikleri bilgiyi kamuoyuna duyurmak için medyaya ihtiyaçlarýnýn olduðunu fark etmiþti.Bu yüzden Johnson & Johnson, derhal kapýlarýný medyaya açtý.
Krizin ilk günü, Johnson & Johnson yaptýðý açýklamalarda siyanürün kullanýlmadýðýna dair yaptýðý açýklamalarýn yanlýþ olduðunu fark ederek daha önce verdiði demeçlerinin yanlýþ olduðunu kamuoyuna duyurdu.Bu durum kurumu zor durumda býrakmasýna raðmen, açýk oluþu güvenilirliðine katkýda bulunmuþtur.
Krizin baþlangýcýnda þirket, geniþ ölçüde fabrikalarýn hiçbirinde zehirlenmelerin meydana gelmediði konusunda ikna edildi.Yine de kuruluþ, haberlerde belirtilen cinayetlerde ortaklýðý kurulan 93.000 þiþe ekstra güçlü Tylenol’ün tümünü piyasadan toplattý.McNeil de ürüne olan dikkatleri azaltmak amacýyla tüm Tylenol reklamlarýný geçici bir süreyle durdurdu.
Ýkinci güne kadar þirket, Chicago daðýtýmý sýrasýnda ürüne herhangi bir hile karýþtýrýldýðýna ve üretim esnasýnda herhangi bir aksaklýðýn olmadýðý konusunda ikna edildi.Beþ gün sonra, Californa’da zehirlenmelerin ortaya çýkmasýndan sonra piyasadaki tüm Tylenol kapsüllerinin hepsi toplatýldý.Piyasadan bu ürünleri geri çekmenin maliyeti 100 milyon dolarýn üzerindeydi.

Þirket,kapsül ilaçlarý tabletlerle deðiþtireceðini duyuran ilanlarla, mektuplarla ve medyaya yapýlan açýklamalarla konuyu uygun bir zemine oturtmayý amaçlamýþtýr.

Tylenol zehirlenmesine karþý tüketicilerin tepkilerini ölçmek için ülke çapýnda bir kanaat araþtýrmasý yaptýrdý.Araþtýrmaya katýlan Tylenol kullanýcýlarýn % 87’si Tylenol’ü üreten kuruluþun meydana gelen ölümlerden sorumlu olmadýðýný ifade etmiþlerdir.Tylenol’ü bu kadar yüksek bir yüzde suçlamamasýna raðmen %61’lik bir kesim de ileride muhtemelen Tylenol’ü almayacaklarýný söylemiþlerdir.

Baþkan Burke kuruluþun ürünlerini zehirleyen sabotajcý veya sabotajcýlarýn ortaya çýkardýðý bu durumu önlemek için Johnson & Johnson’ýn ilaç paketlerini yeni üçlü korumalý haliyle piyasaya taýtmaya karar verdi ve bu durum tüm medya kuruluþlarýna duyuruldu.

Baþkan Burke, büyük ölçüde izlenilen ’60 Dakika’ isimli programa çýkmýþ ve baþarýlý bir biçimde kuruluþunu temsil etmiþtir.

Bu tarihlerde Tylenol, þirketin net karýnýn % 13’ünü kazanmasýna raðmen, tüm ülkedeki üretimini durdurmuþtur.Kullanýlmamýþ Tylenol kapsüllerini yeni haplarla deðiþtirmeye karar vermiþtir.Bu kez Tylenol kapsüllerinin piyasadan toplamanýn maliyeti Johnson & Johnson’a yaklaþýk olarak 150 milyon dolar olmuþtur.Bir kez daha krizle karþýlaþan þirket bu krizden de baþarýyla kurtulmayý bilmiþtir.Krizden 2 hafta sonra dönemin ABD Baþkaný Reagan, Beyaz Saray’da vermiþ olduðu bir resepsiyonda Johnson & Johnson’dan Jim Burke’den övgüyle söz ederek, Johnson & Johnson’ýn kurumsal sorumluluklarýný sürdürmede en derin taktirlerini kazandýðýný ifade etmiþtir.

Kaynak: Halkla Ýliþkiler Kavram Strateji ve Uygulamalarý, Ayla Okay Aydemir Okay, Der Yayýnlarý