Günümüzde hem kurumların hem de bireylerin gelişimini destekleyen ve farkında olmadıkları potansiyeli ortaya çıkartan koçluk sanatı, son dönemin en tartışmalı mesleklerinden biri olarak gündeme oturmuştu. “Koçluk bir meslek midir?” sorusu gündemi meşgul ede dursun, akıllardaki sorulara yanıt resmi gazeteden geldi.
Gelişen rekabet koşulları nedeniyle danışan sayısı her geçen gün artan koçlara olan ihtiyacın artık bir gereklilik halini aldığı bilinci, bu alanda çok önemli bir gelişmeyi de beraberinde getirdi. Haziran ayının son haftasında Resmi Gazete’de yayınlanan bir bildiri ile Türkiye’de “Koçluk” meslek olarak resmen tanındı.
Yaşanan bu gelişmenin ardında ise kendini bu mesleği geliştirmeye adamış iki değerli kurum var: Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye) ve ICF Türkiye ile aynı misyonu paylaşan Koçluk Platformu Derneği. İki kurum ortaklığında yaklaşık iki yıldır sürdürülen ve ilk basamağı tamamlanan Ulusal Meslek Standartları çalışması koçluk mesleği için çok önemli bir adım niteliği taşıyor. Koçluk mesleğinin standartlarını kesin kurallara oturtularak, eğitimli ve eğitimsiz kişiler arasındaki farkı belirginleştiren bu çalışma ayrıca hem koçlar hem de müşterilerinin haklarını da koruyor.
Standartlar belli oluyor…
Yaşanan bu gelişmeyi değerlendiren Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye) Başkanı Psikolog Dr. Nur Velidedeoğlu Kavuncu, “İki sene önce ICF Türkiye ve Koçluk Platformu Derneği tarafından başlatılan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile bugüne kadar başarıyla yürütülen Ulusal Meslek Standardı çalışmamız nihayet ilk meyvelerini verdi” diyor.
Bu adımın koçluk mesleği için çok önemli bir gelişme olduğuna değinen Kavuncu, “Koçluk tanımının yapılarak mesleki sınırların ve yeterliliklerinin belirlendiği bu çalışma ile koçluk sürecinin tüm adımları tanımlanmıştır. Koçluk hizmetine ihtiyaç duyan kurum ve kişiler için değerli bir kılavuz olacak meslek standartları birçok soruyu yanıtlayacak niteliktedir. Koçluk eğitimi olmayan kişilerin koçluk adına yaptığı ve mesleğin yanlış tanınmasına neden olan çalışmaların önüne geçeceğini umduğumuz bu gelişmenin, koçluk mesleğinin ülkemizde doğru anlaşılmasına ve konumlandırılmasına büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.
Koçluk Platformu Derneği Başkanı Fatoş Somsa ise “Koçluğun, standartları belirlenmiş bir meslek olarak kabul edilmiş olması, koçluk mesleğinin uygulanma biçimi, koçluk sınırları, yetkinlikler konusunda koçlar ve koçluk hizmetinden yararlanacak olanlar için oldukça net bir yol haritası çiziyor. Bu harita meslek olarak koçluğu seçmek isteyenlere, koç oldukları zaman hangi yetkinliklere sahip olabileceklerini ve bu yetkinlikleri nasıl kullanabileceklerini gösterirken, koçluk hizmetinden yararlanmak isteyen kurumların ve bireylerin, koçluk desteğinin işleyiş biçimine ve süreçlere de hakim olmasını sağlayacaktır” dedi.
Koçluk mesleğinin resmen tanınmasının geçmiş dönemde oluşmuş önyargıların önüne geçeceğini anlatan Koçluk Platformu Derneği Onursal Başkanı Çağlar Çabuk ise, “Koçluk, artık devletçe standartları kabul edilmiş bir meslek. Ancak meslek hakkındaki yanlış algılar hala duruyor. Koçluk hakkında bu meslekle ilgisi olmayan fırsatçıların neden olduğu olumsuz algıların yıkılması hayli zaman alacaktır. Bu zamanın kısaltılması; bizim kararlı ve ısrarlı çalışmamıza, aramızdaki rekabeti mesleğimizin gerektirdiği dayanışma ve işbirliğinin önüne çıkarmamamızdaki başarımıza bağlı” dedi.
Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye) hakkında bilgi almak için www.icfturkey.org adresi; Koçluk Platformu Derneği hakkında bilgi almak için http://www.koclukplatformu.org/ adresi ziyaret edilebilir.