time-public-relations-logo.jpg
Makaleler

BAÞARILI ÞÝRKET ÝLETÝÞÝMÝ

Yýllardýr birçok PR profesyoneli ve eðitmeni kurumsal iletiþim üzerine kapsamlý ve genellikle karmaþýk tanýmlamalarda bulunmuþlardýr. Bu noktada halkla iliþkileri pazarlama ve reklamcýlýktan ayýran özellikler üzerinde uzun tartýþmalar süregelmiþtir. PR’ýn amacý diðer bölümler gibi þirketi ve þirketin sahip olduðu varlýklarý “satmak” deðildir. PR bu misyonu üstlenmiþ diðer bölümlerden kendini soyutlamak ister. Peki, PR’ýn üstlendiði görevler nelerdir?
Geçenlerde halkla iliþkilerin tanýmý için yazýlmýþ en açýk, en kesin ve en anlaþýlýr tanýmlardan birini okudum : “Etkili halkla iliþkiler bir nevi saðduyu uygulamasýdýr.”
Saðduyunun getirisi olarak, bir þirket ayakta kalabilmek için ürün satýþý yapmalý ve buna paralel olarak da kâr saðlamalýdýr. Düzgün bir þekilde yapýldýðý takdirde, PR o organizasyona iyi çalýþanlar, hissedarlara pozitif geri dönümler ve müþterilere artý deðer kazandýran bir fonksiyondur.
Baþarýlý olma kriterlerini incelediðimizde karþýlaþtýðýmýz ilk nokta, þirketlerin PR hedefleri yerine “iþ” hedefleri üzerine sistemlerini kurmalarý gerektiðidir. Þirketin tek tek ürünlerine yönelmektense, genel bir marka bilinirliði yaratmasý ve saðlam bir kurumsal yapý oluþturmasý baþarýnýn saðlanmasý ve sürdürülebilmesi açýsýndan çok önemlidir.
Ancak tüm bu þartlarý oluþturmak ve kurumsal yapý içinde organizasyon ahengini saðlamak kolay bir iþ deðildir. Þirketin iç ve dýþ halkla iliþkiler aktiviteleri bu süreçte önemli bir rol oynar. Bu hareketleri “Bütünleþik Pazarlama Ýletiþimi” baþlýðý altýnda da toplayabiliriz.
PR aktivitelerinde en önemli olan nokta akýlcý hareket etmektir. Küçük adýmlarla ve dikkatli hamlelerle yola baþlamalýsýnýz. Halkla iliþkiler bir servis ve destek fonksiyonudur, politika yürütme aktivitesi deðildir. PR profesyonelleri markalaþma aktivitelerine her türlü desteði vermeli ve satýn alma, insan kaynaklarý, eðitim ve müþteri hizmetleri gibi birimlere de yardýmcý olmalýdýr.
Halkla iliþkilerin etkili bir þekilde yapýlmasý için gerekenleri 3 baþlýkta toplayabiliriz:

  1. Þirketin temel deðerlerini anlamak
  2. Müþterilerin deðerlerini anlamak
  3. Ürün ve hizmetlerin piyasalardaki konumlarýný anlamak

 

Bu 3 nokta iyice kavrandýðý ve bu yönde çalýþmalar yapýldýðý takdirde uzun dönemde þirketinizin satýþlarýnda ve kârýnda artýþlar görülebilir.

Þirket Deðerleri
Ýlk açýldýðý günden itibaren, þirketler kendi kurumsal deðerlerine paralel olarak tüm faaliyetlerini yürütür. Þirketlerin temel deðerleri, PR aktivitelerini kontrol etme ve yönlendirme açýsýndan çok önemlidir. Bu deðerleri tam olarak özümsemeden dürüst ve güvenilir bir þekilde PR aktiviteleri düzenlemek pek de mümkün deðildir. Temel mesajlarýn doðru bir tonla doðru kiþilere ulaþmasý açýsýndan kurumsal deðerlerin mümkün olan en iyi þekilde tüm çalýþanlar tarafýndan kavranmýþ olmasý gerekmektedir. Böylece paydaþlar üzerinde istediðimiz etkiyi yaratmýþ oluruz.

Müþteri Deðerleri
Ýkinci önemli nokta þirketinizin deðerlerinin toplum tarafýndan nasýl algýlandýðýdýr. Yani organizasyonunuz kendi deðerlerini bir þekilde ilgili olduðu kiþi ya da kuruluþlara kabul ettirmeli veya duruma göre onlara ayak uydurmalýdýr. Sýklýkla yapýlan yanlýþlardan biri de PR profesyonellerinin deðerlendirmelerini sadece hissedilebilir, teknik ve fonksiyonel kavramlar üzerine dayandýrmalarýdýr. Bu noktada manevi kavramlar da deðerlendirmeye alýnmalýdýr. Paydaþ iliþkilerinin saðlam temellere dayanmasý açýsýndan, ilgili olduðumuz kiþi ya da kuruluþlarýn her aktivitesine ve onlarý oluþturan tüm deðerlere uygun olarak hareket etmek gerekir.

Konumlandýrma
Yetkin bir PR programýnýn 3. ayaðý ise konumlandýrmadýr. Sunduðunuz ürünün ya da servisin doðru segmentte yer almasý çok önemli bir noktadýr. Küresel piyasa diye bir þey yoktur. Þirketinize kâr saðlamanýn öncelikli yolu sizin için doðru olan piyasa segmentini belirlemekten geçer. Segmentinizi belirledikten sonra yapacaðýnýz PR faaliyetlerinin meyvelerini toplamaya baþlarsýnýz. Ancak ürününüzü ya da hizmetinizi yanlýþ bir piyasada beslerseniz, baþarýlý olmanýz söz konusu bile deðildir.

 

PR programý açýk bir þekilde belirlenmiþ “þirket deðerleri”, “müþteri deðerleri” ve “konumlandýrma” kavramlarý üzerine oturtulmuþsa, çeþitli taktiklerle bu programý yönetmek ve yönlendirmek daha kolay bir hale gelir. Bu sayede organizasyonun hedef kitlesiyle de daha saðlam ve sürdürülebilir bir iliþki kurulur. Programýn sorunlu olarak göze çarpan kýsmý ise iç iletiþim bölümüdür. Organizasyonlar genellikle dýþ iletiþime odaklanýrlar, ancak bu süreçte iç iletiþimde oluþabilecek herhangi bir krizin nelere neden olabileceðini de hesaba katmak durumundadýrlar. Ýç iletiþimin sürekli olarak dengede olmasý ve oluþabilecek potansiyel sorunlarýn en kýsa sürede önüne geçilmesi gerekir.

Özetlemek gerekirse, farkýndalýk yaratmak için yapýlan aktiviteler ilgili olduðunuz kiþi ya da kuruluþlarla bir iliþki kurmanýzý saðlar ancak daha önemlisi bu iliþkiyi bir þekilde sürdürülebilir hale getirmektir. Organizasyonunuzun halkla iliþkiler ve iletiþim faaliyetleri saðduyuya dayandýrýlmalý, iç ve dýþ iletiþime ayný derecede önem verilmeli ve bu yönde stratejiler belirlenmelidir.

 

Kaynak: http://www.aboutpublicrelations.net/ucmarkenc.htm