time-public-relations-logo.jpg
IBM LOTUS WEB 2.0 UYGULAMALARINA HIZ VERDÝ

Dünyanýn en büyük teknoloji firmalarýndan IBM, yeni nesil internet uygulamalarý ile çalýþanlarýn iþ yükünü azaltýyor.
Yazýlým ve donaným konusunda lider konumdaki firmalardan IBM, geçtiðimiz günlerde yaptýðý açýklamayla Web 2.0 stratejisi doðrultusunda yeni bir hizmeti tanýttý. Firma, kuruluþlarýn iþ yapýþ þekillerini yeni geliþen teknolojilerlebirleþtirmeyi hedefliyor. IBM, sosyal aðlar, yeni tür internet siteleri ve anýnda mesajlaþma programlarýný kullanarak çalýþanlarýn yeteneklerini açýða çýkartmalarýný saðlýyor. "Kurumsal Uyum Servisi" (The Enterprise Adaptability Service) adý verilen bu yeni hizmetle firmalar uygulamalarýný yeni iþ koþullarýna adapte edebiliyor.
Kurumsal Uyum Servisi hizmetini alan firmalar, Web 2.0 uygulamalarýný iþ yapýþ þekillerinin merkezine yerleþtiriyor, ve çalýþanlar oluþturulan sosyal aðlar sayesinde kendilerini geliþtirebiliyor ve yeni iþ iliþkilerini kurabiliyor. Ýþ ortaklarý ve müþteriler de bu aðýn içine dahil olabiliyor.
IBM’in bu yýl içerisinde gerçekleþtirdiði Küresel Ýnsan Sermayesi Araþtýrmasýna göre firmalarýn yalnýzca yüzde 14’ü kendisini geliþen koþullara uyum gösterebilecek bir durumda görüyor. Dünya üzerinde 40 ülkede 400’den fazla yöneticiyle gerçekleþtirilen bu araþtýrmaya göre sadece bu yüzde 14’lük dilimde bulunan firmalar teknolojiye ve gelecekte gerekecek yeteneklere çabuk adapte olabileceklerine inanýyor. Bu sebepten dolayý IBM Lotus yazýlýmlarý ile desteklenen projede bu dilimin artýrýlmasý hedefleniyor.
Konu hakkýnda yorum yapan IBM Lotus Yazýlým Baþkaný Michael Rhodin, içerik yönetimi, iþbirliði modelleri ve sosyal yazýlýmlarýn yeni iþ yapýþ þekilleri yarattýðýný belirtti. Rhodin, sözlerine þöyle devam etti; “Küreselleþmeyle beraber gittikçe daha daðýnýk bir yapýya geçiliyor. Firmalar bu ortamda iþbirliði araçlarýnýn bu konuda yapacaðý katkýyý iyi düþünmeliler”.
Araþtýrmalarýný bu alanda yoðunlaþtýran IBM Güney ve Batý Avrupa Social Software Çözümleri Satýþ Lideri Arjan Radder, yeni uygulamalarýn iþ yapýþ þekillerini hiyerarþik bir yapýdan yatay bir yapýya dönüþtürdüðünü belirtti. 8 Mayýs tarihinde Swissotel’de düzenlenecek Lotusphere etkinliðinde Web 2.0 konusundaki deneyimlerini aktarmak için Türkiye’ye gelecek olan Radder dünyada 1.3 milyar kiþinin interneti kullandýðýný vurguladý. Bütün bu yaþanan geliþmelerin de dünyayý tekrar düz bir hale getirdiðini belirtti.

IBM Lotus Hakkýnda: IBM Yazýlým Grubundaki beþ farklý markadan biri olan Lotus, bireysel kullanýcýya yönelik uygulamalarý ile IBM’in diðer yazýlým programlarýndan ayrýlýyor. IBM, e-postanýn bir zorunluluk olduðunu ancak yeterli olmadýðýný keþfetmiþ ve anlýk mesajlaþma, web konferansý, iþ akýþý, paylaþým odalarý, portal gibi çözümleriyle Lotus’u e-iþ’in kullanýcý yüzü olarak konumlandýrmýþtýr. IBM’in 40’ý aþkýn yazýlýmý bulunmakta ve bu yazýlýmlar kiþileri iþ süreçlerine entegre etmede yardýmcý olmaktadýr. Lotus ürünlerinin dünya üzerinde 46 bin farklý müþterisi 130 milyonu aþkýn bireysel kullanýcýsý vardýr. Türkiye’de ise 22 farklý iþ ortaðý, 1000’i aþkýn müþterisi ve 150.000’den fazla bireysel kullanýcýsý vardýr. Lotus’un mesajlaþma ve birlikte çalýþma, web konferansý ve takým çalýþmasý, e – öðrenme, bilgi ve içerik yönetimi yazýlýmlarý, portal yazýlýmlarý gibi genel iþ çözümleri bulunmaktadýr.IBM Lotus hakkýnda daha fazla bilgiye sahip olmak için www.lotus.com adresine baþvurulabilir